Kawa z drippera - kilka sposobów na pyszną kawę bez użycia ekspresu

Poranek to czas szalony. Człowiek jeszcze się dobrze nie obudził, a musi w ciągu kilkudziesięciu minut wybrać się do pracy i dobrze wyglądać. Rodzice mają dodatkowy obowiązek wybrania dziecka do przedszkola lub szkoły. W wielu domach rankiem panuje pośpiech, a kawa, która ułatwi obudzenie się, jest na wagę złota. Nie ma czasu na celebrowanie przygotowania kawy. Chcemy cieszyć się dobrą i szybko zaparzoną kawą. Dlatego warto poznać dripper do parzenia kawy.

Dripper – prosty sposób na kawę

Wyśmienita kawa nieróżniąca się smakiem od najlepszych kaw przygotowywanych w renomowanych kawiarniach, a zaparzona w domowym zaciszu stanowi miłe rozpoczęcie dnia. Z dripperem do kawy, papierowym filtrem, młynkiem i kawą paloną  na sposób rzemieślniczy szybkie sporządzenie przysmaku jest naprawdę proste. Dripper do kawy służy do parzenia czarnego napoju metodą przelewową.  Jest to lejek  ze specjalnie przygotowanym ściankami po stronie wewnętrznej do odpowiedniej przepustowości wody w trakcie parzenia kawy. Klient ma do wyboru drippery do kawy wyprodukowane z różnych materiałów, np.:  tworzywa sztucznego, szkła, porcelany, stali. Dostępne są różne wielkości urządzenia. Za pomocą filtrów papierowych odpowiedniej temperaturze wody (88-95 stopni) i właściwym mieleniu, otrzymujemy czysty  aromatyczny napar, o delikatnym smaku, który wystarczy przelać do ulubionej filiżanki lub kubka. Najlepszą kawę z drippera V60 otrzymuje się tylko z najwyższej jakości ziaren.

Jak przygotować kawę z drippera?

Dripper ceramiczny cechuje się wysoką jakością, prostotą obsługi i nowoczesnym designem. Stanowi także piękną ozdobę kuchni.  Do zaparzenia „czarnego naparu” potrzebujemy  wody przefiltrowanej o temperaturze około 92 stopni (po zagotowaniu wody możemy odczekać 2-3 minuty, aby woda osiągnęła pożądaną przez nas wartość) oraz odmierzonej gramatury kawy zmielonej grubo. Dripper do kawy ustawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować lub pić kawę. Wkładamy rozłożony filtr papierowy i przelewamy go solidnie gorącą wodą. Na filtr wsypujemy wybraną  ilość kawy i wlewamy pierwszą dozę wody około 50ml tak, aby zmoczyć kawę w całości.  Przez 30-45 sekund woda przesiąknie przez kawę.

Czas zaparzania kawy

Przygotowanie kawy z użyciem drippera V60 wynosi średnio od 2,5 do3:15 minut. Ciekawe i estetyczne modele ceramicznych dripperów można zobaczyć na stronie: https://caffegrano.pl/kategoria-produktu/akcesoria/dripper

 Przy parzeniu kawy z wykorzystaniem drippa bardzo istnota jest grubość ziaren. Przez zbyt małe ziarna woda z łatwością przepływa i jest potrzebne więcej czasu, aby powstał aromatyczny napój. Zbyt grube ziarna mogą zapchać filtr. Kawy nie należy zaparzać zbyt gorącą wodą, ponieważ ma wtedy gorzki smak. Idealna temperatura wody to 90-96 stopni. Kawa jest gotowa, kiedy cała woda spłynie do kubka lub filiżanki. Aby poczuć pełny aromat i smak kawy trzeba odczekać z jej piciem do momentu, kiedy osiągnie temperaturę 60 stopni.