Dekoracje i akcesoria

Wybieramy zastawę do restauracji. Czym się kierować, kupując talerze do gastronomii?

Funkcjonalność, wygoda użytkowania i wysoki poziom estetyki – takimi cechami charakteryzuje się idealna zastawa do restauracji. Jest ona bardzo mocno eksploatowana, dlatego musi być wykonana z wysokiej klasy porcelany, odpornej na częste mycie, nierzadko w wysokich temperaturach. Jakimi aspektami warto kierować się przy wyborze jej poszczególnych elementów? Które talerze najlepiej sprawdzą się do efektownego podawania dań głównych, deserów i przystawek?

Talerze porcelanowe – czym warto się kierować podczas ich wyboru?

Talerz talerzowi nierówny. Aby zakup okazał się trafiony, a korzystanie z nowej zastawy bezproblemowe, podczas zakupu warto wziąć pod uwagę następujące aspekty wybierając swój idealny zestaw talerzy:k

  • klasa materiału – w kategorii: zastawy do restauracji ceramika to surowiec trwały, naturalny, będący połączeniem trzech czystych minerałów, poddawanych wypaleniu w bardzo wysokich temperaturach (1350° C) aż do ich stopienia;
  • trwałość – na skutek wypalenia powstają solidne i zdrowe produkty o właściwościach estetycznych i użytkowych;
  • jakość – współczesne rozwiązania technologiczne pozwalają poprawić jakość wyrobów;
  • bezpieczeństwo użytkowania – porcelana nie zawiera żadnych produktów chemicznych ani metali ciężkich; surowiec jest starannie selekcjonowany;
  • przeznaczenie – w zastawie restauracyjnej muszą znaleźć się zarówno talerze płytkie, talerze głębokie, jak też talerze deserowe oraz talerzyki na przystawki;
  • łatwość w czyszczeniu – porcelana, za sprawą gładkiej powierzchni, ma właściwości antyprzywierające; ten praktyczny materiał doskonale nadaje się do stosowania w zmywarce;
  • higieniczna – gładka i odporna powierzchnia nie pochłania tłuszczu, nieprzyjemnych zapachów ani bakterii, nie zmienia też smaku żywności;
  • szeroki zakres stosowania – porcelana jest bardzo praktycznym materiałem, który zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła; porcelana może być używana w piekarniku i mikrofalówce;
  • wysoka jakość estetyki – porcelanowe talerze świetnie nadają się do prezentacji nowych potraw czy serwowania wykwintnych przystawek; można je swobodnie łączyć, uzyskując różnorodną i atrakcyjną formę nakrycia, co jest ważne zwłaszcza w eleganckich restauracjach. 
  • trwałość – na skutek wypalenia powstają solidne i zdrowe produkty o właściwościach estetycznych i użytkowych;

Jakie trendy będą widoczne na stołach w 2019 roku?

Ciepłe, intensywne kolory są tymi, które oficjalnie będą wiodły prym w 2019 roku. W kategorii modnych zastaw stołowych będą pojawiać się często kuszące odcienie przypraw, między innymi intensywna czerwień papryki i dojrzała żółć kurkumy. Projektanci określają je jako te, które cieszą oczy oraz rozpalają zmysły i pobudzają kubki smakowe. Te pikantne odcienie bez wątpienia będą pojawiać się na modnie nakrytych stołach renomowanych restauracji.

Choć tradycyjne okrągłe talerze prawdopodobnie pozostaną najpopularniejszą opcją, w 2019 roku pojawią się obok nich również mniej spotykane kształty. Sposobem na przełamanie tradycyjnej formy będą komplety talerzy obiadowych wpisanych w formę kwadratu. Ci, którzy nie boją się eksperymentów, będą mogli sięgnąć po zestawy obiadowe utrzymane w asymetrycznym kształcie.

Klasyczne projekty będące wzorniczym dziedzictwem przeszłości staną się głównym trendem w tym roku, choć często będą swobodnie miksowane z nowoczesnymi elementami zastawy. Odrobina poczucia dobrego smaku pozwoli umiejętnie zestawić klasyczne wzory z nowoczesnymi, tworząc niesamowity efekt końcowy.

Odejście od tonacji skandynawskiej palety kolorów w stronę cieplejszych motywów będzie odzwierciedlać też zastawa stołowa we wzór miejskiej dżungli. Dużo zieleni, motywy egzotycznych kwiatów i intensywne barwy, w tym żywy koral, jaskrawy pomarańcz i żywy turkus, znacząco ożywią restauracyjne wnętrza, nadając mu wyjątkowego klimatu.

Na co warto jeszcze zwracać uwagę, wybierając talerze do restauracji?

Dobrze mieć większą liczbę talerzy w zapasie na wypadek, gdyby obsłudze lub gościom zdarzyło się coś potłuc. Warto zwracać uwagę na jakość i trwałość talerzy, które wybieramy. Istotna jest też możliwość dużego wyboru, dlatego lepiej zamawiać talerze w takim miejscu, gdzie w razie czego można dokupić pojedyncze sztuki, ale także całe komplety. Ważne jest również to, aby takie talerze mogły być bez problemu myte w zmywarce oraz wykazywały się odpornością na działanie wysokich temperatur.