Ogród i taras

Lampa grzewcza – idealna na ogród i do ogródka piwnego

Lampa grzewcza – idealna na ogród i do ogródka piwnego
Lampa grzewcza – idealna na ogród i do ogródka piwnego

Lampy grzewcze zapewniają odpowiedni komfort podczas relaksu czy posiłku na świeżym powietrzu w chłodne dni i wieczory. Coraz częściej są jednymi z ważnych elementów wyposażenia domowego tarasu oraz ogrodu restauracyjnego. Poznaj ich zalety.

Zapewnienie komfortu cieplnego i widoczności wieczorem na otwartej przestrzeni – jak m.in. ogródek restauracyjny, taras, balkon itd. – nie jest proste. Lampa grzewcza (promiennik, parasol grzewczy) służy przede wszystkim jako źródło ciepła w niewielkich przestrzeniach na zewnątrz.

Lampa grzewcza elementem ogródka restauracyjnego


Jeśli w ogródku piwnym znajduje się lampa grzewcza – gazowa lub elektryczna – goście chętnie spędzają w nim czas nawet jesienią i wczesną wiosną. Zapewniają one komfort i skutecznie chronią przed chłodnym powietrzem, są praktyczne i ekonomiczne, gdyż zużycie gazu jest niskie. Dobrym wyborem do restauracji czy kawiarni będzie lampa grzewcza gazowa z systemem odcinania gazu (np. w razie przewrócenia lub rozłączenia) oraz regulacją dopływu.

Niższa temperatura przyczynia się też do spadku obrotów poza sezonem, ale dobrej jakości ogrzewacz zapewni zarówno ciepło, jak przytulną atmosferę podczas romantycznej kolacji. Nic dziwnego, że lampa grzewcza zyskuje na popularności i jest coraz powszechniej kupowana przez restauratorów. Model o odpowiedniej mocy sprawdzi się też na różnych eventach i imprezach plenerowych, np. piknikach, festiwalach i podczas innych uroczystości.

Wybierasz lampę grzewczą? Sprawdź, na co zwrócić uwagę


Wybór konkretnej lampy w dużym stopniu zależy od potrzeb – inny model będzie odpowiedni do restauracji, inny na taras hotelowy czy na domowy balkon. Do lokalu gastronomicznego i obiektu hotelarskiego należy zainwestować w wydajny model, najlepiej wyposażony w dwa kółka do transportu, co pozwoli wygodnie przemieścić lampę w dowolne miejsce.


Jeśli powierzchnia do ogrzania jest duża, dobrym wyborem będzie lampa gazowa, gdyż pokryje całą powierzchnię pod restauracyjnym parasolem. Jej moc można też regulować zależnie od pogody, pory dnia i potrzeb, dzięki czemu dopasowanie temperatury do warunków zewnętrznych nie jest problemem.


Najlepiej wybrać w pełni wyposażony model promiennika gazowego – z zestawem rur i zacisków oraz reduktorem gazu, aby nie kupować potem kolejnych akcesoriów do wymiany butli.