Podłoga w kuchni powinna być nie tylko estetyczna, ale przede wszystkim odporna na wilgoć i łatwa w utrzymaniu czystości. Poza klasycznymi płytkami, gresem czy kamieniem, coraz większą popularnością cieszy się podłoga drewniana w kuchni. Jej urok docenią zarówno miłośnicy klasycznych, jak i nowoczesnych aranżacji. Na co zwrócić uwagę, wybierając drewniane podłogi, aby ich powierzchnia była piękna wizualnie, solidna i posłużyła właścicielowi w niezmienionym stanie przez wiele lat? Poniższy artykuł przedstawia szczegółowe informacje na ten temat.

  1. Jaki wymiar deski podłogowej wybrać?
  2. Drewniana podłoga w kuchni  – jakie drewno wybrać?

Jaki wymiar deski podłogowej wybrać?

Jeśli chodzi o kuchenne deski podłogowe, wymiary tego rodzaju produktów są zazwyczaj standardowe. Wymiary desek podłogowych do kuchni nie różnią się niczym od tych do salonu, sypialni czy innych pomieszczeń. Zazwyczaj spotyka się deski o grubości 10-16 mm i szerokości 100-130 mm. Długość desek wynosi najczęściej minimum 300 mm i maksimum 1200-1300 mm, w zależności od zapotrzebowania.

Wybierając deski podłogowe, warto abyś zwrócił uwagę nie tylko na ich kolor czy gatunek drewna, ale również na wspomnianą grubość. Im jest ona większa, tym zazwyczaj drewno jest bardziej wytrzymałe, solidne i odporne na ścieranie. Nie jest to jednakże reguła. Trzeba bowiem mieć na uwadze, że niektóre gatunki drewna „z natury” są cieńsze, np. bambus. Nie znaczy to więc, że będzie on mniej trwałym surowcem. Wręcz przeciwnie – drewno egzotyczne znane jest ze swych wyjątkowych, funkcjonalnych właściwości i jest często chwalone jako znakomity materiał do położenia na wszelkiego rodzaju podłogach i tarasach.

Drewniana podłoga w kuchni  – jakie drewno wybrać?

Drewno na podłodze w kuchni powinno być twarde, wytrzymałe oraz odporne na wilgoć, zmiany temperatury i częste czyszczenie detergentami i środkami chemicznymi. Musi być również w odpowiedni sposób zabezpieczone i zaimpregnowane, nierzadko kilkoma warstwami.

Jednak nie wszystkie gatunki drewna spełniają wymienione wyżej warunki. Zaleca się, aby wybierać gatunki egzotyczne, np. bambus, jatoba, sucupira, doussie, wiśnia braylijska, badi, ipe, kempas czy merbau, a także nasze rodzime – solidne dęby, klony, jawory czy buki. Gatunki te charakteryzują się bardzo dobrymi parametrami i jak najbardziej nadają się na podłogę kuchenną.

Decydując się już na konkretny zakup, należy wybrać drewno pierwszego gatunku, o równomiernym usłojeniu i jednolitej barwie. Najlepiej, aby drewniana podłoga w kuchni z litego drewna była pozbawiona sęków, które pod wpływem wilgoci i częstego użytkowania mogą zacząć wypadać. Dobrze jest też mieć na uwadze, że wszelkie ślady zabrudzeń, zarysowania czy kurz, są bardziej widoczne na drewnie w ciemnym kolorze.

Dobrym pomysłem jest też drewniana podłoga w kuchni z desek warstwowych, zazwyczaj składająca się z trzech warstw. Zwykle spodnia i środkowa warstwa są wykonane z drewna iglastego, natomiast wierzchnia – ze szlachetnego. Ten sposób konstrukcji sprawia, że podłoga się nie odkształca.

Polecanym rozwiązaniem jest także podłoga w kuchni z paneli laminowanych. To produkty drewnopochodne, których bazą jest płyta OSB, wiórowa lub HDF, z kolei warstwa wierzchnia to film melaminowy, który imituje drewno. Zaletą tego rodzaju podłogi jest o wiele niższa cena niż w przypadku drewna naturalnego. Jest to więc dobry wybór dla osób, które marzą o podłodze, która wygląda jak prawdziwe drewno, jednakże nie mogą sobie na ten wydatek pozwolić. Decydując się na zakup laminowanych paneli, należy wziąć pod uwagę ich klasę ścieralności. W przypadku kuchni muszą to być panele oznakowane przynajmniej AC3 lub AC4.

Pamiętaj także, aby parkiet lub podłoga były solidnie zabezpieczone środkiem do uszczelniania krawędzi. Pozwoli to uniknąć wnikania w nie i pod nie wody. Pracę tę można wykonać samodzielnie, wykorzystując do tego celu specjalistyczne środki, które kupić można np. w dużych marketach i sklepach budowlanych, albo też zlecić jej wykonanie profesjonalnej filmie remontowo-wykończeniowej. Dobrze zabezpieczone przed kurzem, brudem i wodą jest też drewno olejowane, woskowane lub lakierowane. Kilkukrotnie lakierowane panele nie pracują tak samo jak lite drewno, więc cechują się mniejszym prawdopodobieństwem rozsychania czy wybrzuszenia posadzki.  Trzeba też mieć na uwadze, że warstwa wosku, mimo że chroni drewno, jest trudna do utrzymania w czystości, a ponadto zmywanie jej na mokro usuwa również sam wosk. Podłogę najlepiej czyścić na sucho i regularnie stosować preparaty do pielęgnacji drewna oraz środki na bazie żywic akrylowych. Nie należy używać dużej ilości wody.

Podłogi z naturalnego drewna to bardzo piękne i eleganckie wykończenie każdej kuchni. Podłoga wykonana z wysokiej jakości surowca oraz dobrze zabezpieczona będzie służyła właścicielowi przez długi czas w niemal idealnym stanie. Szeroki wybór desek podłogowych znajdziesz w sklepie internetowym Castorama. Bogaty asortyment różnych gatunków i kolorów drewna w ofercie sklepu sprawia, że bez problemu znajdziesz produkt idealnie dopasowany do stylistyki i aranżacji swojego wnętrza.